Pagina's

woensdag 15 juni 2011

School = stom...?


Dat wordt door jongeren (pubers, tieners) gezegd. School is stom. Als iemand dat zegt dan ga ik nadenken. Waarom vind je school stom? Soms denk ik dat mensen het zeggen omdat het hoort. Iedereen vind school toch stom? Alleen nerds vinden  school leuk. Maar ik, persoonlijk, vind school helemaal niet stom. Ja, natuurlijk, het kan leuker. Soms is het ook hard werken. Maar school zelf, in het algemeen, is toch niet stom?En dan bedenk ik me, waarom vind ik het dan zo leuk? Het is niet het werken, want dat vind ik ook niet leuk. En waarom vind ik het dan wel leuk en de meeste jongeren niet? Komt dat door de school waar ik op zit?

Ja. De school speelt een rol. Mijn school is een beetje… anders. Met meer kunstvakken en meer zelfstandigheid. Ik houd van Theater, en dat vak maakt mijn school meteen een beetje leuker. Kunstvakken maken school leuker. Stel je voor: je had helemaal nul kunstvakken. Geen tekenen/beeldende vorming, geen muziek, geen theater en geen dans. Allemaal niet. Dat zou toch saai zijn? Geen creatieve uiting, altijd maar in dezelfde lokalen. Blegh.

Maar ik denk toch dat de school niet de hoofdreden is. Wat dan wel? Vrienden. Dat is wat school zo leuk maakt. Of je nou als jongen kloot met je vrienden of als meisje kletst met je vriendinnen, het maakt school leuk. Een voorbeeld; zonder mijn vriendinnen was ik stil, teruggetrokken en alleen. Iedereen zou zo zijn zonder vrienden, toch? Want de mensen die dat niet zouden zijn, hebben vrienden, of maken vrienden.

Maar er zijn nog steeds mensen die school vreselijk vinden. Het werk, maar vooral omdat ze alleen zijn. Ze hebben geen vrienden. Omdat ze niet geaccepteerd worden, te stil zijn, of simpelweg geen mensen als vrienden accepteren. En eigenlijk is het de taak aan de sociale mensen om die minder sociale mensen te helpen. Want school speelt een grote rol in een pubers leven. Het is constant in de gedachten van een puber. En als het niet lekker gaat op school, gaat het ook niet zo lekker buiten school.

Uiteindelijk gaat het maar om één ding: School hoeft niet stom te zijn. Ben jij open en sociaal? Dan maak je vrienden. En met die vrienden heb je een leuke tijd op school. Behalve wanneer een leraar zegt dat je uit elkaar moet gaan zitten of stil moet zijn.Door Eva Plompen.

----
Deze column moest ik schrijven voor school, voor mentorles. We moesten een column schrijven die iets met school te maken had, dus ik schreef deze.

xx,
Eva

1 opmerking:

  1. Ik ben juist erg blij dat op mijn school niet nóg meer aandacht aan kunstvakken werd besteed en ik denk inderdaad dat vrienden school leuker maken. Daar tegenover staat wel dat ik het type ben die niet veel vrienden heeft, die iedereen stil genoemd wordt (behalve door vrienden) en die niet snel nieuwe vrienden accepteert en dus volgens die normen niet sociaal is.

    Ik vind studeren heerlijk, moet er ergens niet aan denken dat ik ooit aan de bak moet.

    BeantwoordenVerwijderen